Geen wettelijke beperking op aantal vluchten op Brussels Airport

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er bestaat geen wettelijke beperking op het aantal vluchten dat vanop Brussels Airport wordt uitgevoerd. Alleen het aantal nachtvluchten is begrensd. Dat heeft Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport, gezegd in een reactie op uitlatingen van minister van Mobiliteit François Bellot. De minister zei eerder deze week in een krant dat hij gekant is tegen elke vraag voor meer vluchten op Brussels Airport. Hij raadt de luchthavenuitbater aan te mikken op een verhoging van de capaciteit van de vliegtuigen.

"Er zijn geen wettelijke beperkingen op het aantal vluchten op Brussels Airport", stelde Feist vrijdag tijdens een persconferentie. "Alleen voor de nachtvluchten geldt er een plafond (van 16.000 bewegingen per jaar), en dat respecteren we."

De luchthaventopman voegde nog toe dat hij een capaciteit van 74 vluchten per uur moét garanderen op de luchthaven. Dat staat zo in de licentie. Hij doelt daarmee op een koninklijk besluit dat de afspraken tussen de overheid en de luchthaven vastlegt.

Volgens die licentie is de luchthaven zelfs verplicht om een plan voor te stellen om naar 80 vluchten per uur te gaan, aldus nog Feist. Het zal wel de minister zijn die beslist of dat plan geïmplementeerd wordt.

Volgens Feist wordt er de komende 20 jaar een passagiersgroei van 2 tot 3 procent per jaar verwacht. Aangezien de capaciteit van 74 vluchten per uur momenteel op piekmomenten soms bereikt wordt, "zullen er de komende jaren mogelijk gesprekken moeten komen over een verhoging van die piekcapaciteit", zei hij. Met de nuancering dat het aantal passagiers per vlucht, de bezettingsgraad, sterk groeit; het aantal bewegingen zal dus niet in die mate moeten toenemen.

Brussels Airport vervoerde in 2014 en 2015 meer passagiers dan in het voormalige recordjaar 2000, toen Sabena nog bestond. Dat gebeurde met ruim een kwart minder vluchten dan destijds. De bezettingsgraad steeg in die periode van 77 naar 114 passagiers per vlucht.

bron: Belga