Geen zin om te sporten? Zo raak je gemotiveerd

's Ochtends is er de snoozeknop, na het werk lonken de terrasjes en 's avonds roept je bed. De zoektocht naar een excuus om niet te sporten verloopt meestal heel wat vlotter dan de zoektocht naar genoeg moed om wel te sporten. Met deze tips blijf je gemotiveerd.
door
Mare
Leestijd 2 min.

1. Stel jezelf een duidelijk doel

Als beginnend sporter is het verleidelijk om als een gek te lopen of in het wilde weg met gewichten aan de slag te gaan. Vaak heb je geen flauw idee wat je kan verwachten, noch wat je hoopt te bereiken. Het risico van deze aanpak is dat je snel je motivatie dreigt te verliezen. Daarom is het belangrijk dat je jezelf één groot doel stelt met verschillende kleinere tussendoelen om naar uit te kijken. Zo kan je jezelf op gepaste tijden belonen.

2. Maak een plan van aanpak

Eenmaal je je doel bepaald hebt, is het tijd om een plan van aanpak op te stellen. Daarin maak je voor jezelf duidelijk wanneer je wil trainen, hoe vaak en wat je precies zult doen tijdens die trainingen. Op die manier kan je je sportsessies gemakkelijker inplannen en wordt het dus ook steeds moeilijker om een excuus te verzinnen om niet te gaan.

3. Neem voldoende rust

Veel sporters maken de fout om zich overenthousiast op een nieuwe discipline te storten. Maar ook deze aanpak is niet zonder risico's. Niet alleen dreig je dat sporten zo sneller beu te geraken, je belast er ook je lichaam veel te hard mee. Wie van de ene dag op de andere transformeert van professionele coach potato naar semiprofessionele atleet zal sneller op zijn limieten stoten. Om vooruitgang te kunnen blijven maken is het immers noodzakelijk dat je lichaam de kans krijgt om tussen twee sessies volledig te herstellen. Als je te vroeg een nieuwe sportsessie inlast, train je eigenlijk op vermoeide spieren. Dit nekt je vooruitgang op lange termijn.

4. Wees geduldig

Ongeacht wat populaire fitnessgoeroe's à la Kayla ook mogen beweren, het is jammer genoeg niet mogelijk om je lichaam op korte tijd helemaal te transformeren. Cellulitis krijg je niet weg op één maand tijd en ook de spieren in de rest van je lichaam hebben net iets meer tijd nodig. Raak dus niet te snel ontmoedigd wanneer jouw billen niet onmiddellijk Kim Kardashian-proporties aannemen na drie sportsessies. Het is realistischer om het resultaat te bekijken na pakweg zestig sessies.

5. Beloon jezelf op gepaste tijden

Heb je een tussendoel bereikt? Durf jezelf dan te belonen. Dat kan een nieuwe bikini of een nieuwe handtas zijn, maar dat mag ook gerust een lekker dessertje of een zomerse cocktail zijn. Het is immers niet de bedoeling dat je gaat leven als een pater. Of toch niet altijd ;)