Geknoei aan kabelbaan in Italië: «Dachten dat kabel nooit zou breken»

Na het dodelijke ongeval met een kabelbaan in Stresa zijn drie mensen gearresteerd. Er zou immers geknoeid zijn geweest met het remsysteem om vertragingen van de kabelbaan te voorkomen.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Afgelopen zondag stortte een cabine van een kabelbaan in de Italiaanse provincie Stresa neer. Daarbij kwamen 14 mensen om het leven. Een kind van 5 overleefde de crash en vecht voor zijn leven in het ziekenhuis.

De cabine viel naar beneden toen de grote kabel brak. Uit onderzoek blijkt dat er geknoeid was met een van de remsystemen om vertragingen van de kabelbaan te voorkomen. Daardoor kon het noodremsysteem niet ingeschakeld worden.

Nalatigheid

De mensen die de kabelbaan beheren zouden daar al wekenlang van op de hoogte zijn geweest. Drie mensen werden intussen opgepakt. Het gaat om de ingenieur van de kabelbaan en de directeur en het operatieve hoofd van het bedrijf dat de dienst levert. «De drie zouden opzettelijk een stuk ijzer op de noodrem geplaatst hebben. Er waren veel storingen, ook zaterdag nog. Om ervoor te zorgen dat dat niet meer zou gebeuren op een drukke zondag, hebben ze dat dus gedaan. Ze waren ervan overtuigd dat de grote kabel nooit zou breken, maar dat is precies wat er gebeurd is», vertelt correspondent Andrea Vreede aan VRT NWS.

De verdachten hangen aanklachten van doodslag, het veroorzaken van een onbedoelde ramp en het verwijderen van instrumenten bedoeld om (zwaar) letsel door een ramp te voorkomen boven het hoofd.

Kunstmatige coma

Op het moment van het ongeval zaten er 15 mensen in de cabine. Volgens minister voor Transport van de regio Piëmont Marco Gabusi stortte de cabine met een snelheid van 100 kilometer per uur naar beneden en werd ze 54 meter ver gekatapulteerd om vervolgens nog tientallen meters verder te rollen. Slechts 1 persoon overleefde het ongeluk. Het jongetje van 5 wordt in een kunstmatige coma gehouden. «Hij hoest en heeft al enkele keren zelfstandig geademd. Als het zo doorgaat, hopen we dat we hem morgen kunnen wakker maken», klinkt het.