Gent verwelkomt WK petanque

Vandaag is in de Gentse Topsporthal Vlaanderen het WK petanque van start gegaan. Vijftig teams uit 49 landen nemen het tot en met zondag tegen elkaar op.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Petanque wordt vaak geassocieerd met een Frans zomerzonnetje, een frisse Pastis op het terrastafeltje en een overhangend bierbuik in de zwemshort. Maar het is ook een sport, die op hoog niveau wordt beoefend. Het bewijs daarvan is het WK dat dit jaar doorgaat in Gent.

Regerend wereldkampioen Claudy Weibel moet daar de Belgische driekleur verdedigen. Achter de Topsporthal werd 75 ton dolomiet geleverd om 26 pistes op het binnenplein aan te leggen. Vanaf vandaag strijden 50 teams uit 49 landen om de titel van wereldkampioen. België levert acht deelnemers, de overige 48 landen leveren telkens teams van vier deelnemers. Op Australië en Zuid-Amerika na, komen die uit alle werelddelen, tot Maleisië toe.

Gooi naar Olympische erkenning

"Traditioneel wordt petanque gespeeld in teams van drie spelers met één reserve, vandaar de benaming 'triplette'", zegt Corey Lapaige van de Petanque Federatie Vlaanderen. "Sinds 2015 heeft men ook al de 'Singles'-disciplines toegevoegd. Op het WK in Gent maken nu ook de 'Doubles' en 'Doubles Mixed' hun debuut. Er zal dus worden gespeeld in teams van twee personen en gemengde teams, een echte primeur." Naast de nieuwe titels kan men ook strijden voor de wereldtitel bij de 'Singles Ladies' en de 'Singles Men'.

De nieuwe disciplines zijn door de Fédération International de Pétanque et Jeu Provençal (FIPJP) toegevoegd aan het WK om als demonstratiesport te kunnen worden opgenomen op de Olympische Spelen van 2024.