GETEST. Voor alle pastaliefhebbers: kan vegan op tegen spaghetti bolognaise?

De tijd waarin je als vegan enkel een droge salade kon bestellen op restaurant, is voorbij. Steeds meer eetgelegenheden voorzien volwaardige plantaardige gerechten voor vegans of vleeseters die hun horizon weleens willen verruimen. Sinds kort slaat ook spaghettirestaurant Bavet de handen in elkaar met De Vegetarische Slager. De Nederlandse 'beenhouwer' leent zijn vegetarisch gehakt aan de nieuwe pasta's The Bolo Bastard en The Holy Mary. Maar zijn die even lekker als hun grote broers vol vlees?
door
Janne
Leestijd 2 min.

Of je nu vegan bent of je vleesconsumptie wilt minderen, Bavet en De Vegetarische Slager – ook wel de ‘slager' van vleesvervangers genoemd – ontvangen je met open armen met twee nieuwe gerechten. The Bolo Bastard is de vegetarische versie van de klassieke spaghetti bolognaise Bavet. The Holy Mary is met de ouderwetse spicy bolognesesaus met creamy cheese dan weer het zusje van The Holy Grail.

In beide pasta's wordt het vlees vervangen door het plantaardige gehackt van De Vegetarische Slager. Wil je veganistisch eten, dan kan je de pasta inruilen voor glutenvrije spaghettislierten. Naast de hoofdgerechten kan je ook smullen van vleesvrije appetizers, zoals gegrilde halloumi en plantaardige balletjes.

Veggie vs. vlees

Maar is de vleesvrije variant wel even lekker als de klassieke spaghetti? Wij namen de proef op de som en bestelden The Holy Mary. De vegetarische pasta is al even charmant als de originele Holy Grail. Het toefje cream cheese vormt een mooi contrast met de spaghettisaus en smelt in je mond. Pas na enkele happen schoot het ons te binnen dat we geen echt vlees aan het eten waren, maar plantaardig gehakt. De vleesvervanger heeft immers dezelfde structuur en sappige smaak. Van The Holy Mary gaan we dus minstens even hard kwijlen als van de variant met vlees, maar hij ligt minder zwaar op de maag en is beter voor de planeet!

Bavet serveert sinds 2015 blitse spaghetti's in haar vestigingen in Leuven, Gent, Antwerpen, Brussel en Brugge. Onder het motto 'We are not responsable for stains on your shirt', krijg je bij elk bezoek een bavet die je toelaat om ongedwongen te slurpen van je favoriete comfortfood.