Gewoontes vertellen veel over onze persoonlijkheid

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat verschillende gewoontes op verschillende persoonlijkheden duiden. Daarbij maakten de onderzoekers gebruik van de ‘Big Five'-persoonlijkheidskenmerken.
door
Bieke.Truyaert
Leestijd 1 min.

Persoonlijkheid is een belangrijk pyschologisch concept omdat het ons heel wat vertelt over welk leven we graag leiden. Zo blijkt uit het onderzoek dat extraverten graag in bubbelbaden vertoeven en vaak feestjes plannen.

Aangename mensen zouden dan weer harde werkers zijn. Ze steken veel meer tijd in strijken en afwassen dan minder aangename personen. Maar daarvoor hebben ze niet minder pret. Zij zijn diegenen die het meest in de douche of de auto zingen. Ze krijgen bovendien minder vaak bekeuringen.

Naakt rondlopen

Verder houden personen die heel open minded zijn ervan om poëzie te lezen en naar de opera te gaan. Ze zijn dus erg kunstzinnig. Daarbij roken dergelijke mensen graag marihuana, houden ze van pikant eten én lopen ze vaak naakt rond.

Neurotische mensen daarentegen zijn iets geslotener. Ze zijn minder sociaal, maar nemen wel vaak deel aan activiteiten die de mentale gezondheid opkrikken.

News

meer News