Gezichtloze vis gevonden in Australië

Op 4 kilometer diepte voor de kust van de Australische stad Sydney hebben onderzoekers een gezichtloze vis aangetroffen. Wetenschappers staan momenteel voor een raadsel.
door
yannick.lequime
Leestijd 1 min.

Een vis zonder gezicht lijkt de voorbode te zijn van een totaal nieuwe soort. Er was maar slechts één keer sprake van een soortgelijk geval, dat dateert uit 1873. Toen vingen vissers een gezichtloze vis voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea.

"Deze vis ziet er geweldig uit, want de mond van het dier bevindt zich aan het achtereinde terwijl je aan de voorzijde helemaal niets ziet", zei expeditieleider Tim O'Hara. "Het lijkt dat het diertje twee achterkanten heeft."

Nog opvallende ontdekkingen

De onderzoekers vonden ook nog andere bijzondere zeedieren. Ze ontdekten felrode krabben, spectaculaire zeesterren en gigantische zeespinnen zo groot als een eetbord.

"Ongeveer een derde van alle beesten aan boord zijn totaal onbekend voor de wetenschap", aldus O'Hara. "Ze zijn niet allemaal zo sensationeel als de vis zonder gezicht, maar er zijn veel zeevlooien, wormen en krabben bij die totaal nieuw zijn en nog nooit werden waargenomen."

Veel afval

Tijdens hun onderzoek naar de buitengewone zeedieren, stelden de wetenschappers ook vast dat de zeebodem vol met afval lag. "We bevonden ons op een plaats op zee waar niets te zien was en toch was de zeebodem bedekt met afval dat soms al meer dan 200 jaar oud was."