Gezocht: maatje voor de enige olifant in Schotland

Het dierenverblijf van de enige olifant in Schotland is op zoek naar een companion voor het eenzame dier.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Mondula, Mondy voor de vrienden, is sinds maart de enige Afrikaanse olifant in het Blair Drummond Safari Park en bijgevolg het enige exemplaar in Schotland. Haar soortgenoot Toto overleed dit jaar. Hoewel de twee niet de beste vrienden waren, heeft de dikhuid het daar moeilijk mee.

"Ze was een paar dagen erg droevig en ontsteld. Je kon zien dat ze zich afvroeg wat er aan de hand was. In het wild is al waargenomen dat olifanten treuren om de dood van een familielid. Mondy en Toto waren niet verwant, maar er was wel een band tussen twee intelligente dieren", vertelt Katie Macfarlane van Blair Drummond Safari Park aan BBC News.

De dierenverzorgers proberen haar nu bezig te houden terwijl ze eenzaam is. Een betere oplossing voor het dierenpark is om een nieuwe vriend te vinden voor Mondy. Dat is niet eenvoudig, want het moet een oudere Afrikaanse olifant zijn, die de dominantie van Mondy erkent.

"Het is haar huis, ze woont hier al meer dan twintig jaar. Je moet dus zeker zijn dat zij nog een beetje de baas kan spelen. Twee olifanten gewoon samenzetten en wachten tot ze vrienden zijn is niet mogelijk", verduidelijkt Macfarlane.

Meteen een nieuwe olifant introduceren na de dood van Toto had ook niet goed geweest voor Mondy, maar nu is de tijd rijp. Het park hoopt nog een oude olifant een aangename oude dag te kunnen schenken. "Ons olifantengebouw is geconstrueerd in 2013 en benadert een tehuis voor gepensioneerde olifanten. We staan nu in contact met elke Europese dierentuin die Afrikaanse olifanten heeft", besluit Macfarlane.