Glasgow 2018 - "Ik was niet ver van een zilveren medaille"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Triatleet Marten Van Riel eindigde vrijdag op de Europese kampioenschappen in Glasgow op 23 seconden van de Fransman Pierre Le Corre en op 12 seconden van de Spanjaard Fernando Alarza, wat hem een bronzen medaille opleverde. Dat maakt hem de eerste Belgische mannelijke triatleet die een medaille pakt op een EK, sinds de winst van Luc Van Lierde in 1996. Van Riel, alomtegenwoordig in de wedstrijd, zorgde met zijn prestatie zowel op de fiets als bij het lopen voor animo. "Langs de ene kant ben ik tevreden," reageerde de Loenhoutenaar na de wedstrijd. "Een medaille is een medaille. Dat blijft het grote doel in dergelijke competities. Maar langs de andere kant was ik niet ver van die tweede plaats (Van Riel werd kort voor de aankomst door Arlaza voorbijgestoken)."

De 25-jarige triatleet blijft nuchter bij zijn prestatie. "Ik weet niet of dit het mooiste moment is uit mijn carrière. Mijn zesde plaats op de Olympische Spelen in Rio was een grotere verrassing. Maar dit hoort bij de mooiere momenten en de medaille maakt het nog beter."

Europees kampioen Pierre Le Corre is volgens Van Riel de verdiende winnaar. "Toen Le Corre zijn stevigste versnelling inzette (aan het begin van de derde ronde van het lopen) heb ik geprobeerd hem bij te houden, maar hij heeft meerdere keren versneld. Hij was heel sterk, ook op de fiets. Hij heeft zijn overwinning niet gestolen. Hij was de sterkste vandaag."

"Toen ik zag dat Arzala me voorbij ging, wilde ik ook hem bijbenen. Maar dat was niet mogelijk, ik was op. Ik ken die Spanjaard goed. Hij is een heel goede loper."

Van Riel denkt ook al aan de toekomst. "Dit opent toekomstperspectieven. Ja, een olympische medaille in Tokio behoort tot de mogelijkheden. Ik zal er hard voor moeten werken. Er zullen verschillende niet-Europese concurrenten deelnemen."

Aan het begin van de week was de Linthoutenaar nochtans niet zeker van deelname aan het EK. "Ik was tevreden dat ik vandaag kon deelnemen omdat ik de hele week onzeker was door een blessure aan mijn linkervoet. Daarom ben ik trouwens nog niet zeker van deelname aan de gemengde estafette (zaterdag). Het is het soort blessure die je moet laten genezen, zodat je je seizoenseinde niet hypothekeert." Bondscoach Nick Baelus beslist in de loop van de avond of er al dan niet forfait zal gegeven worden.

"Het is natuurlijk magnifiek, zo'n bronzen medaille. Daar komt nog eens de vijfde plek van Jelle Geens bij en de vijfde plaats van Claire Michel donderdag. Ik ben niet verrast, ik weet dat we toptriatleten hebben," concludeerde Marten Van Riel.

.

bron: Belga