Gmail beantwoordt zelf jouw e-mails

Verlies jij 's ochtends ook zo veel tijd met het beantwoorden van e-mails in je overvolle mailbox? Daar kan binnenkort verandering in komen, want Google lanceert deze week een functie waarmee een e-mail automatisch beantwoord wordt.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

De Gmail Smart Reply maakt gebruik van ‘machine learning', een vorm van kunstmatige intelligentie waarbij computers op basis van algoritmes jouw taal leren spreken. Zo kan de toepassing het taalgebruik en de toon van verschillende soorten e-mails analiseren. Vervolgens codeert ze de binnenkomende e-mails en genereert klant-en-klare antwoorden. De functie kopieert dus het gedrag van de gebruiker.

Volgens Google kan je voortaan e-mails met één klik kan beantwoorden in je eigen woorden. Al zal je de functie niet voor elk bericht kunnen gebruiken, want een automatisch antwoord is niet voor elke e-mail geschikt.

 

De functie kan bovendien enkel de boodschap van de inkomende mails herkennen als een gelijkaardige conversatie al eens eerder plaatsvond. In de praktijk betekent dat de Smart Reply enkel in staat is om op eenvoudige vragen als “kun je morgen afspreken?” of “kan je dit eens bekijk?” te antwoorden.

Ongepaste antwoorden

De Smart Reply zal geen totaal ongepaste antwoorden sturen. De functie dekt zich al in door verschillende mogelijke antwoorden te geven. Bovendien wordt de mailtjes nooit meteen verstuurd, de gebruiker moet nog zelf op 'verzenden' klikken en kan - als dat nodig is - nog zaken aanpassen.

In de loop van deze week zal de functie in de app Inbox voor Android en iOS beschikbaar zijn.