Google maakt je smartphone nog slimmer met 'Now on Tap'

door
Hans
Leestijd 2 min.

Op zijn jaarlijkse conferentie Google I/O kwam de technologiereus met een grensverleggende nieuwe functie voor zijn besturingssyteem Android. De digitale persoonlijke assistent op je smartphone, 'Google Now', wordt immers uitgebreid met een nieuwe functie, 'Now on Tap'. De virtuele 'Google Now' werd 3 jaar geleden geïntroduceerd en zorgde ervoor dat je smartphone leerde uit je zoek- en surfgedrag en zich hieraan aanpaste en verbeterde. Tegenwoordig zal de assistent nog een stap verder gaan en in de toekomst zelf informatie aanleveren. En het zal weten wat er op je smartphone gebeurt.

"Op je smartphone word je overspoeld met informatie", zo begon Google-topman Sundar Pichai zijn verhaal. "En daarom is 'Now on Tap' ontwikkeld, om proactief voor antwoorden te zorgen. Het is een nieuwe stap in het intelligente bewustzijn van de smartphone." Dat werd bewezen met een verbluffend voorbeeld. Tijdens een demonstratie werd een nummer van Skrillex afgespeeld, en hierna werd er aan de smartphone een simpele vraag gesteld: "Ok, Google, wat is nu weer de echte naam van deze artiest?" Verbazend genoeg gaf de nieuwe Google Now zeer snel de echte naam van Skrillex.

Maar dat is nog niet alles. 'Now on Tap' zal zorgen voor contextafhankelijke informatie in de apps op je smartphone. Wanneer je bijvoorbeeld met iemand aan het sms'en bent om die avond eventueel naar de film te gaan, dan kan je drukken op de 'thuisknop' van je smartphone. 'Now on Tap' zal dan vanzelf relevante informatie weergeven, zoals welke films er die avond afgespeeld worden, op welk tijdstip en waar, of als je het al had over een concrete film, dan zal het bijvoorbeeld de bijhorende websitepagina van de film en ratings tonen. Hetzelfde bijvoorbeeld voor als je plannen hebt om te gaan eten, 'Now on Tap' zal alle mogelijkheden in de buurt voor jou oplijsten.

Google verwoordt de nieuwe opties als volgt: "De nieuwe virtuele assistent zal je opties aanreiken die een beste gok zijn van wat op dat moment nuttig voor je kan zijn. Maar als je iets specifiek nodig hebt, dan kan je hulp krijgen van Google door gewoonweg te zeggen 'Ok, Google', en dan je vraag te stellen. Daarna krijg je direct je antwoord."

'Now on Tap' geeft dus een nieuwe dimensie aan het begrip 'smartphone'. Voortaan zal je GSM zeer slim zijn en dus alles bijhouden wat je aan het doen bent. Voor sommige mensen klinkt dat misschien beangstigend, maar handig is het in ieder geval. Bovendien verzekert Google dat de nieuwe functie op alle apps van je smartphone zal werken. Ontwikkelaars moeten dus zelf geen aanpassingen doen.