Google verliest 100 miljard nadat chatbot fout antwoordt in promofilmpje

Alphabet, het moederbedrijf van Google, kreeg woensdag een fors koersverlies voor de kiezen op Wall Street. Dat gebeurde na een tegenvallende presentatie van een nieuw AI-programma, genaamd Bard.

door
Redactie Online, Belga
Leestijd 2 min.

Het bedrijf wil kunstmatige intelligentie inzetten om zijn zoekmachine te verbeteren. Maar tijdens de presentatie ging het mis: het programma gaf een verkeerd antwoord over een ruimtetelescoop. Dat zorgde voor twijfels bij beleggers over de toekomst van de zoekmachine. Aandelen Alphabet werden bijna 8 procent lager gezet.

Chief executive Sundar Pichai zei dat de tool, genaamd Bard, Google in staat zou stellen om vragen te beantwoorden op een intelligentere manier die verder gaat dan alleen het verstrekken van elementaire feitelijke informatie.

De mist in

Maar in een korte GIF-video van het product in actie op Twitter, ging de bot de mist in. In de advertentie krijgt de chatbot de vraag: «Over welke nieuwe ontdekkingen van de James Webb Space Telescope (JWST) kan ik mijn 9-jarige vertellen?»

Bard reageert met een aantal antwoorden, waaronder één dat suggereert dat de JWST is gebruikt om de allereerste foto's te maken van een planeet buiten het zonnestelsel van de aarde, oftewel exoplaneten.

De eerste foto's van exoplaneten werden echter gemaakt door de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in 2004. De advertentie van Bard is op Twitter meer dan een miljoen keer bekeken.

100 miljard

De aandelenkoers van moederbedrijf Alphabet Inc daalde met maar liefst 9% na de fout, waardoor de marktwaarde van het bedrijf met meer dan 100.000.000 euro daalde.

Gil Luria, senior software-analist bij D.A. Davidson, zei dat «terwijl Google de afgelopen jaren een leider is geweest op het gebied van AI-innovatie, ze in slaap lijken te zijn gevallen bij het implementeren van deze technologie in hun zoekproduct.»