Google wil aantal calorieën op voedselfoto's tellen

door
Joris
Leestijd 1 min.

Niet zeker hoeveel calorieën je overheerlijke maaltijden bevatten? Google wil je helpen. Het Amerikaanse technologiebedrijf werkt aan een algoritme dat op basis van foto's van je eten bepaalt hoeveel calorieën er op je bord liggen.

Het onderzoeksproject dat onder de naam 'Im2Calories' doorgaat maakt gebruik van 'deep learning'. Dat betekent dat computers zelf objecten leren herkennen en enorme hoeveelheden data leren opslaan.

Alle verschillende items op je bord zullen individueel gescand worden. Elk onderdeel krijgt een waarde in termen van calorieën toegekend. Eens alle etenswaren gescand werden, verkrijg je een totaalsom van alle calorieën op je bord.

Im2Calories baseert zich op de relatieve omvang van de voedingsmiddelen op de foto's. De grootte van de etenswaren wordt vergeleken met de grootte van het bord. Zo kan het algoritme inschatten hoeveel eten er op het bord ligt en dus op de foto staat. Beeldherkenningssoftware bepaalt dan om welk voedsel het precies gaat.

Kevin Murphy, een onderzoeker werkzaam bij Google, weet dat het algoritme niet 100 procent accuraat is, maar beweert dat te willen oplossen door de hulp van gebruikers en voedselexperten in te roepen. Zij kunnen namelijk de resultaten corrigeren en zo het systeem doorheen de tijd verbeteren.

Een aanvraag voor een patent werd ingediend, maar de woordvoerder van Google meldt dat er momenteel nog geen concrete uitvoeringsplannen zijn.

Dat werd wel gevolgd door de opmerking dat de wetenschap en de zorgsector veel interesse hebben in het algoritme.