Green Energy Mill voorziet Pukkelpop-camping van groene energe

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Green Energy Mill, kortweg GEM-Tower, voorziet de accommodaties op Camping Comfy van Pukkelpop via wind- en zonne-energie van duurzame energie. De 21 meter hoge uitklapbare hybride toren is een initiatief van PowerVIBES, een Europees Interreg NWE-project onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven. Hogeschool UCLL heeft een adviserende rol in het project op het vlak van energie. De GEM-Tower is specifiek ontwikkeld voor tijdelijke evenementen zoals festivals) en wordt voor het eerst gerealiseerd op Pukkelpop. Als de zon schijnt, wekt de toren energie op via de vrolijk gekleurde zonnepanelen. Als dat niet het geval is, doet de windturbine zijn werk. Daarbij wordt de extra gegenereerde energie in een batterij in de basisconstructie opgeslagen. De GEM-Tower kan zo een duurzame oplossing bieden voor dieselaggregaten, die op festivals de grootste vervuilers blijken.

Bovendien is de Mobiele Energie Unit van UCLL - met mobiele zonnepanelen - aan de energietoren gekoppeld. Daardoor beschikt de volledige Camping Comfy over een slim energienet. Hogeschool UCLL - met name de opleiding Energietechnologie en Onderzoekscel Sustainable Resource - zorgt als partner van Pukkelpop voor advies op het vlak van energie.

"Het resultaat is een constructie die voldoet aan de geldende technische normen en conventies, en ook past binnen het creatieve en experimentele DNA van Pukkelpop", zegt Frederik Luyten, woordvoerder van Pukkelpop. "We blijven op verschillende fronten inzetten en op zoek gaan naar meer milieuvriendelijke alternatieven."

bron: Belga