Greta Thunberg over haatreacties: "Mijn hele familie wordt erdoor getroffen"

De Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg waarschuwt in een openhartig interview voor de impact van haatreacties op haar en bijgevolg ook op haar familie. “Vooral mijn jongere zus lijdt eronder”, klinkt het.
door
koen.de.nef
Leestijd 1 min.

Na haar spraakmakende speech vorige maand op de VN-Klimaattop in New York is de storm intussen wat gaan liggen voor Greta Thunberg. De 16-jarige klimaatactiviste heeft toen heel wat bagger over zich heen gekregen omdat ze de wereldleiders verweet dat “ze haar dromen en haar jeugd afgenomen hadden met hun loze woorden”.

Onbereikbaar

Vooral online krijgt ze het hard te verduren, en hoewel ze daar zelf niet ongevoelig voor is, raken haatreacties vooral haar familie. “Mensen die bedreigingen en haatreacties schrijven, treffen mijn hele familie daarmee. Vooral mijn jongere zus lijdt eronder. Ze is dertien jaar en ondervindt systematisch pesterijen, haat en intimidatie. Het verschil tussen mij en mijn familie thuis, is dat ik voortdurend aan het reizen ben en dus onbereikbaar ben”, vertelt ze in de Zweedse krant Dagens Nyheter.

Geen steun

Haar familie heeft al tal van bedreigingen aangegeven bij de politie, maar voor haar jongere zus ligt dat moeilijker. “Ik heb heel wat mensen rondom mij die me bijstaan, maar mijn zus heeft op dat vlak totaal geen steun. Ik probeer haar zoveel mogelijk te helpen. Niet omdat ze mijn zus is, maar omdat ze een geweldige en sterke persoon is”, klinkt het.