Grootste T-rex ooit opgegraven in Canada

In Canada hebben paleontologen de grootste tyrannosaurus rex gevonden. De impressionante dinosaurus zou zo'n dertien meter lang zijn geweest. Dat staat in het wetenschappelijke magazine 'The Anatomical Record'. 
door
Karsten
Leestijd 1 min.

De onderzoekers vonden de dinosaurus in de Canadese provincie Saskatchewan. De T-rex, die de naam Scotty meekreeg, leefde ongeveer 66 miljoen jaar geleden, woog zo'n 8.800 kilogram en had een lengte van maar liefst 13 meter van neus tot staart.  "Dit is de rex der rexes," zegt paleontoloog Scott Persons van de Universiteit van Alberta. "Er zijn aanzienlijke verschillen in grootte tussen tyrannosaurussen. Sommige individuen waren slanker dan anderen, en sommige waren steviger. Scotty is een voorbeeld van het stevige type. "De dino werd in 1991 al gevonden, maar de botten geven nu pas hun geheimen prijs.

Ook de oudste

Scotty is niet alleen de grootste tyrannosaurus rex ter wereld. "Hij is ook de oudst bekende", zegt Persons. "Je krijgt een idee van hoe oud een dinosaurus is, door in de beenderen te zagen en de groeipatronen te bestuderen, net zoals bij een boom." Uit resultaten blijkt dat Scotty meer dan dertig jaar oud was toen hij 66 miljoen jaar geleden stierf. "Dat is uitzonderlijk lang", aldus Persons. Daarnaast vonden de panteologen ook verschillende letsels, zoals infecties, bijtsporen en gebroken ribben. Dat bewijst dat de dino heel wat doorstaan heeft, toen hij nog leefde.