Grote politieacties in Brussel en Frankrijk

Bij huiszoekingen en politieacties in Brussel, Jette en Schaarbeek zijn vanavond zes personen opgepakt, dat meldt VRT en bevestigt het federaal parket. Ook in de Parijse voorstad Argenteuil zou een grote antiterreuractie aan de gang zijn. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Huiszoekingen Brussel

Bij de versterkte huiszoekingen in Brussel, Jette en Schaarbeek zijn de speciale interventie-eenheden ingezet, alsook een politiehelikopter. Uiteindelijk zijn zes mensen opgepakt.

Drie van hen werden voor het gebouw van het federaal parket in Brussel uit hun wagen gesleurd en opgepakt. Het is nog niet duidelijk wat ze daar deden. Twee anderen werden dan weer in de boeien geslagen bij een huiszoeking in Jette en één elders in Brussel. Ook in Schaarbeek vond minstens één huiszoeking plaats maar daarbij werd niemand gearresteerd. Er zouden geen schoten zijn gelost.

Over de identiteit van de verdachten of hun rol in de aanslagen van Brussel is nog niets bekend. Daarover geeft het federaal parket pas morgen meer uitleg.

Operación ahora en marcha en el barrio de Schaerbeek. Bruselas. Hemos oido una detonación a unas 4 manzanas. pic.twitter.com/ldTSGeTPg7

— Anna Bosch (@annabosch) 24 maart 2016

Antiterreuractie Parijs

In Argenteuil, in de buurt van de Franse hoofdstad Parijs, heeft vanavond een grote terreuractie plaatsgevonden. Eén persoon is opgepakt, en dat heeft ertoe geleid dat er een aanslag vermeden is in Frankrijk, meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

De plannen voor de aanslag waren al in een ver gevorderd stadium, aldus Cazeneuve. «Momenteel linkt geen enkel element deze plannen aan de aanslagen van Parijs of Brussel.»

De politieoperatie gaat nog steeds voort, met huiszoekingen in een appartementsgebouw in Argenteuil. De bewoners van het gebouw werden geëvacueerd. «Er zijn momenteel verkennende operaties aan de gang, zodat de politieagenten in optimale omstandigheden kunnen overgaan tot huiszoekingen in het appartement, de parkeergarage en de gemeenschappelijke ruimtes», aldus Cazeneuve. Er werd een veiligheidsperimeter ingesteld rond het gebouw.

De man die werd opgepakt is een Fransman, «die ervan verdacht wordt op een hoog niveau betrokken te zijn in dit project. Hij maakt deel uit van een terroristische organisatie die van plan was aanslagen te plegen in ons land», zei Cazeneuve nog zonder meer uitleg te geven.

«De arrestatie is het resultaat van een minutieuze operatie die enkele weken heeft geduurd en waarbij verschillende middelen werden ingezet voor technische en fysieke observatie, en waarbij nauw werd samengewerkt met de Europese inlichtingendiensten», klinkt het nog.

Ongoing terror raid in #Argenteuil #France, said to be interrupting a plot in "advanced stages" pic @djamel_mazi pic.twitter.com/tmeCsu1ytQ

— djvjgrrl (@djvjgrrl) 24 maart 2016

#Argenteuil L'interpellation a permis de mettre en échec un projet d'attentat en France conduit à un stade avancé pic.twitter.com/bTU1ghpxXN

— Ministère Intérieur (@Place_Beauvau) 24 maart 2016