Het aantal dieren dat bedreigd is, wordt zwaar onderschat

Op de vraag hoeveel dieren er op de lijst van bedreigde diersoorten staan, geven Amerikanen gemiddeld een getal aan dat maar een tiende is van het reële aantal. Ook hun kennis over welke soorten er percies op de lijst staan, is ondermaats.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Een recente bevraging van de Amerikaanse vereniging van dierentuinen en watercentra (AZA) heeft een heel gebrekkige kennis over de bedreigde diersoorten blootgelegd. Zo dachten de iets meer dan 1.000 bevraagden dat er 100 verschillende soorten op de lijst stonden. In realiteit zijn dat er momenteel 1.459. De jongeren, tussen 18 en 34 jaar oud, waren zelfs nog positiever. Zij dachten dat er maar 80 diersoorten bedreigd waren.

Met de giraffen gaat het niet zo goed

Op de vraag of de Amerikaanse zeearend en de bultrug nog bedreigd zijn, antwoordde het merendeel foutief dat dat inderdaad zo was. De zeearend staat ondertussen al 11 jaar niet meer op de lijst en de bultrug werd in twee jaar geleden afgehaald. Het omgekeerde deed zich voor bij de vraag hoe het staat met de giraffen, kolibries, zalm en jachtluipaard. Die dieren zijn allemaal bedreigd, maar veel mensen zijn zich daar niet van bewust, meldt Globe News Wire.

"Niemand ziet een diersoort graag uitsterven, maar heel wat dierenliefhebbers hebben geen idee hoe ze kunnen helpen", aldus Dan Ashe, directeur bij AZA. "Onze organisatie wil het makkelijk maken voor mensen om te leren welke dieren het grootste risico lopen en welke stappen ze kunnen zetten om die in leven te houden."