Het drukste eiland ter wereld vind je hier

Er zijn geen wc's, kinderen spelen in de zee en de doden worden niet op het eiland begraven. Santa Cruz del Islote mag zichzelf het drukste eiland ter wereld noemen. Of de inwoners echt blij zijn met die titel, dat is maar de vraag.
door
Axelle.Lot
Leestijd 2 min.

Drukbevolkte gebieden associëren we meestal met wereldsteden zoals New York of Hong Kong en niet zozeer met een Caraïbisch eiland voor de noordelijke kust van Colombia. Het plaatsje Santa Cruz del Islote heeft een beperkte oppervlakte van 0,8 hectare en herbergt 1200 mensen. Alsof de drukte nog niet genoeg is, moeten bewoners het ook stellen zonder moderne infrastructuur zoals een rioleringssysteem.

Vissers 

Al meer dan 150 jaar wonen op de archipel voornamelijk vissers met hun gezin, maar die enige zekerheid lijkt ook bedreigd. Rijke inwoners uit het Colombiaanse vasteland willen stuk voor stuk de omringende eilanden opkopen. "Ze schamen zich voor de favella's en door de deze op te kopen, krijgen ze twee vliegen in één klap. Ze hebben geen last meer van de arme inwoners en ze kunnen hun rijkdom nog meer uitbreiden", aldus mensenrechtenadvocaat Juan Fernando Sanchez Jaramillo.

Regenval 

Desinteresse vanuit de politiek zorgt ervoor dat de inwoners creatief moeten omgaan met basisbehoeften zoals water. Vers water wordt slechts om de zeven à acht weken per boot gebracht. Tot die tijd hopen de mensen dat het regent en dat ze het water kunnen opvangen. Dit leidt dan weer tot ziektes en besmettingen. Wie echt zwaar ziek is, kan maar beter hopen dat er nog mensen een boot willen nemen naar het vasteland. Anders gaat de trip niet door, hetzelfde probleem stelt zich als het slecht weer is.

Onteigening 

Door alle problemen kiezen veel gezinnen om zelf het eiland te verlaten. Toch gebeuren er ook veel goede zaken. Mensenrechtenadvocaten zetten zich in om de leefomstandigheden te verbeteren en ook de natuur wordt niet aan haar lot overgelaten. Door allerlei fondsen op te starten en inwoners meer te sensibiliseren hopen ze ook het milieu een betere kans te geven.

Bron: video/BBC

News

meer News