Hét middeltje om zonnebrand te verzachten heb je al in huis

Zelfs als je regelmatig zonnecrème smeert, gebeurt het weleens dat je je toch verbrandt. De pijn kan je eenvoudig wegnemen door een washandje gedrenkt in koude melk op je huid te leggen.
door
suzanne.gielis
Leestijd 2 min.

Als je zo rood ziet als een kreeft, is het belangrijk om de verbrande plaatsen af te koelen. De koude trekt de hitte weg van de verbrande plaats. Doordat de gezwollen cellen weer krimpen, helpt het om de pijn te verminderen.

Vitaminen en melkzuur

Unsplash / S. Cervantes

Je kan ijs of ijswater tegen je huid houden, maar volgens dermatoloog Joshua Zeichner is melk een beter idee. "Een compres met koude melk kan echt helpen. De proteïnen in de melk leggen een laagje over de huid en kalmeren ze", zei hij in de Britse krant Daily Mail.

Melk bevat ook vitamine A en D, die de genezing bevorderen. Melkzuur geeft de huid dan weer het signaal dat ze de dodehuidcellen moet laten vallen. Daardoor moet je immuunsysteem minder moeite doen om ze toch te redden.

Ben je verbrand, stop dan een washandje in een kom melk en laat ze afkoelen in de koelkast. Als de melk voldoende in het washandje getrokken is, kan je dat op je kreeftenhuid leggen. Let wel: je mag zachtjes deppen, maar wrijven is geen goed idee.

Nog een optie

Nu net geen melk in huis? Probeer dan aloë vera, want die plant heeft een natuurlijk verkoelend effect. Het ademt ook en kan de hitte vrijlaten, in tegenstelling tot veel andere crèmes in je medicijnenkast.