Het vreemde loopje van Poetin

De top van het Kremlin, de Russische president Vladimir Poetin incluis, wandelt op een houterige manier en met de rechterhand strak naast het lichaam. Wetenschappers stellen in het British Medical Journal dat het om een ‘pistooltrekkersloopje' gaat.
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

Het was de neurologen opgevallen dat Poetin bij het wandelen wel de linker-, maar nooit de rechterhand langs zijn lichaam laat zwaaien. Dat is geen teken van een motorische aandoening, maar dus wel een 'pistooltrekkersloopje'.

Bij de geheime dienst KGB worden agenten immers getraind om de hand bij de holster te houden, luidt het. De Nederlandse hoogleraar Bas Bloem vond in een KGB-handboek een passage die dat voorschrijft.

AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / MIKHAIL KLIMENTYEV

"Je moet voortdurend voorbereid zijn op de vijand, de hand bij de holster houden", zei Bloem aan de Nederlandse krant De Volkskrant. Dat is een gewoonte die de leiders ook voortzetten als ze géén vuurwapen dragen, denkt hij. "Het is bekend dat aangeleerd gedrag, als je het maar genoeg herhaalt, ingeslepen raakt in de hersenen."

De na-aperij van Medvedev

Bij de bestudering van archiefbeelden bleken ook premier Dimitri Medvedev, legercommandant Anatoli Sidorov en de voormalige defensieministers Anatoli Serdjoekov en Sergej Ivanov het rare loopje te hebben. In het geval van die eerste is dat opmerkelijk, aangezien Medvedev geen militaire opleiding genoten heeft. Een teken dat hij Poetin na-aapt, stellen de experts.

Medvedev, Ivanov en Poetin. AFP PHOTO / SPUTNIK / DMITRY ASTAKHOV

 

Dat Poetin geen onderliggende ziekte heeft, maakten de onderzoekers op uit andere filmpjes, waarop het Russische staatshoofd zwemt, judoot en documenten ondertekent.