Hoe begin je aan de zoektocht naar een kot?

Heb je besloten om op kot te gaan? Een spannende beslissing: op eigen benen staan, je eigen potje koken, je eigen inrichting,... Maar hoe begin je aan de zoektocht naar een kot? Hier vind je enkele handige tips.
door
hannah.petitjean
Leestijd 2 min.

Begin niet te vroeg

Je moet zeker niet te snel beginnen zoeken, meestal is er dan nog geen groot aanbod beschikbaar. Je kan beter wachten tot de maanden mei-juni. Tegen dan zijn alle databanken geüpdatet.

Ben je te laat begonnen? Wacht dan tot na de tweede zit want er zijn altijd nog studenten die dan stoppen met studeren en hun kot verhuren.

Waar vind je een kot?

Je kan op allerlei manieren een kot vinden. Een kot vinden kan via de databank van hogescholen en universiteiten. Daarnaast zijn er ook nog verschillende websites zoals Kotweb en iKot waar je ook per stad een overzicht krijgt van alle koten die beschikbaar zijn.

Er bestaan verder groepen op Facebook zoals Kot in Antwerpen, Koten Leuven, Koten en appartementen in Gent waar mensen hun kot verhuren.

Wat verder je nog altijd kan doen, is gewoon naar de stad gaan waar je gaat studeren en kijken of er bordjes met 'Te Huur' hangen bij de koten. Vaak zetten privéverhuurders al vroeger bordjes buiten voor de koten die te huur zijn.

Welke soorten koten zijn er?

Koten heb je in allerlei vormen. Bekijk eerst alle opties voor je een beslissing maakt. Je hebt:

  • Studentenresidenties
  • Privé koten
  • Studio's
  • Een kot waar de kotbaas ook in woont

Waar let je best op?

Kijk goed naar de grootte van het kot. Het moet minimum 12 vierkante meter groot zijn.

Bepaal je budget en probeer er niet over te gaan.

Maak ook altijd eerst een afspraak voor een bezichtiging, vaak lijken koten op foto mooier dan ze in het echt zijn. Teken dus nooit een contract op basis van foto's.

Durf ook kritisch te zijn over de prijs. Er zijn koten waar je elke maand een vaste prijs betaalt en waar alle vaste kosten zoals elektriciteit en water inbegrepen zijn. Bij andere koten hangt dat af van hoeveel je per maand verbruikt.

Lees het contract goed na. Ben je het eens met wat in het contract staat? Kan je je kot onderverhuren? Hoe moet je je kot opzeggen?

Bekijk zeker het huisreglement. Er zijn koten waar bijvoorbeeld een maximaal douchegebruik of een beperking van bezoek geldt.

Een kot moet ook brandveilig zijn. Er moet in elk kot en in de gemeenschappelijke ruimtes een rookmelder aanwezig zijn.

News

meer News