Hoe Eline de spaarpot in De Mol beperkt hield

Dat Eline de mol was, zijn we volgende week al te weten gekomen. Maar in de laatste aflevering werd duidelijk hoe ze erin slaagde om zoveel proeven te saboteren. En dat deed ze op een ontzettend sluwe manier.
door
Xavier
Leestijd 3 min.

In de reünie-aflevering valt het meteen op dat de kandidaten van De Mol geen rancune koesteren tegenover elkaar. Ze verzamelen allemaal om samen naar de ontknoping te kijken en vallen bij het weerzien elkaar in de armen. Op de vraag wie ze zelf verdenken, zijn de antwoorden zo goed als unaniem: Eline is voor alle afgevallen deelnemers buiten één iemand de saboteur. Enkel Bertrand zet zijn geld nog op Annelies.

Als blijkt dat Davy met het verzamelde geld naar huis mag, wordt de winnaar bedolven onder de knuffels. Hij komt er met tranen van ontroering van onderuit. Hetzelfde scenario speelt zich af bij de onthulling van de mol zelf. Eline kan de ontroering niet bedwingen en Bertrand roept zijn ongeloof uit.

Een bewust domme mol

Dat het voor Eline intense weken waren, bewijzen de beelden waarop duidelijk wordt hoe ze de proeven saboteerde. Vanaf het begin slaagde ze in haar intentie om zich als het kneusje voor te doen. Bij fysieke proeven gaf ze er steeds snel de brui aan en ze deed zich ook minder slim voor dan dat ze was. Het maakte haar enkel maar minder verdacht.

Maar haar mollengedrag bestond ook uit minder subtiele acties. Zo gaf ze tijdens de proef met de elektroshocks bewust foute antwoorden, wetende dat er dan elektriciteit door haar lichaam zou gaan. Tijdens de proef met de stadsbus wist ze Davey en Marzena net lang genoeg op te houden, waardoor de bus voor hun neus wegreed.

Grootste mollenactie mislukt

Het moment suprême moest de proef met de duikersklok worden. Eline had op voorhand geoefend om onder water stiekem met een extra duiker twee rugzakken te gaan verwisselen. Zo zou iemand al zijn of haar kleren kwijtraken door het toedoen van een andere kandidaat.

Het toeval wil dat Annelies voor Eline aan de beurt was en een paniekaanval kreeg. Aangedaan door de gebeurtenis, vergiste de mol zich van tijdstip en richting en kwam ze te vroeg boven water. De goed voorbereide mollenactie mislukte.

Hoe verborgen die sabotage ook was, andere acties waren duidelijker. Zo stond Eline te snel recht in het museum, joeg ze iedereen extra op stang in het doolhof, wekte ze de slapende Annelies in de caravan door lawaai te maken en duidde ze bewust de foute spullen aan die volgens haar 'verwisseld' waren.

Snel op het spoor

Veel sabotages dus en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Davey had al na de eerste proef, die met de drukknoppen voor het opstijgen, door dat er iets verdachts was aan Eline. Bij Annelies duurde het iets langer. Zij begon na de zangproef met het koor iets te vermoeden.

Om als kijker de mol te achterhalen was moeilijker, zelfs met de tips. Zo zat Eline in het begin in de vijfde wagen, een verwijzing naar het vijfde seizoen. De soundtracks die in de montage van de rugbyproef gebruikt werden, waren van films over agenten. De QR-code die je kon scannen in de geheime kamer van Eline, leidde naar een LEGO-doos van een inbreker die het alarm liet afgaan in een museum. En last but not least, de nummers die ze had gekozen voor in de auto, hadden allemaal een link met een proef in elke aflevering.

News

meer News