Hoeveel fruit en groenten moeten we eten? 86% van de mensen weet het niet

Iedereen weet dat fruit en groenten belangrijk zijn voor de gezondheid. We leren het op school, horen het regelmatig in de media en proberen onze kinderen een evenwichtig dieet aan te leren. Maar ondanks alle inspanningen weten veel mensen nog steeds niet hoeveel groenten en fruit ze moeten eten, zo blijkt uit een nieuwe studie.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Om het belang van genoeg groenten en fruit te onderlijnen, werd in het Verenigd Koninkrijk in 2003 een campagne gelanceerd. Mensen werd aangeraden om per dag vijf porties groenten en fruit binnen te spelen. Simpel, zo lijkt, maar de praktijk bewijst dat bijna niemand er iets van onthouden heeft.

86% van de Britten weet het niet

De Britse Health and Food Supplements Information Service (HSIS) stelde een rapport op om te tonen hoe het zit met onze kennis van groenten en fruit. 'State of the Nation: Dietary Trends in the UK – 20 Years On' wees uit dat maar liefst 86% van de Britten geen benul heeft van hoeveel groenten en fruit ze per dag zouden moeten eten. Daardoor krijgt slechts een op de drie volwassen Britten genoeg vitaminen en mineralen binnen.

Gebrek aan voedingsstoffen

Voor het rapport baseerden de onderzoekers zich op de National Diet and Nutrition Survey en de bevindingen van Defra Family Food. Van alle Britten tussen de 19 en 64 jaar oud komt 31% aan vijf porties groenten en fruit per dag. Voor ouderen en jongeren ligt dat percentage nog lager. Een gevaarlijke trend, want een tekort aan mineralen en vitamines houdt heel wat gezondheidsrisico's in. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een vervroegd overlijden. Door de jaren heen krijgen mensen steeds minder vitamines binnen en dat is vooral een probleem voor ouderen, die sowieso al minder makkelijk voedingsstoffen opnemen in hun lichaam. Probeer dus om elke dag vijf porties groenten en fruit binnen te krijgen en voorzie genoeg variatie in je dieet.