Hommels kunnen voetballen

Het lijstje met bizarre onderzoeken wordt weer een beetje langer. Britse onderzoekers hebben ontdekt dat hommels kunnen voetballen.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Met de ietwat vreemde studie wilden de wetenschappers aantonen dat insecten met kleine hersenen complexe taken kunnen leren. "Ons doel was kijken hoe ver hommels konden gaan", bevestigt onderzoeker Clint Perry van de Queen Mary Universiteit in Londen aan Scientias.

Tijdens de test werden de hommels geconfronteerd met een minibal. De wollige insecten moesten die bal naar een locatie slepen, oftewel 'scoren'. Als ze daarin slaagden, kregen ze een beloning.

Training

Om te leren scoren, kregen de proefkonijnen eerst verschillende trainingen. Sommige diertjes kregen beelden te zien van andere hommels, die de bal al konden verleggen. Bij een andere groep werd een magneet gebruikt om de bal te verplaatsen. De derde groep kreeg geen demonstratie, maar wel een beloning.

 

Wat blijkt? De insecten die naar de 'profvoetballers' hadden gekeken, konden de opdracht het snelste uitvoeren. Bovendien kopieerden ze het gedrag niet vlekkeloos, maar verbeterden ze het rollen van de bal.

News

meer News