Honderden Uber-chauffeurs voeren toeterend actie in centrum Brussel

Om 8 uur deze ochtend verzamelde zich een lange stoet van tientallen tot honderden Uber-voertuigen aan de Koning Albert II-laan in Brussel. Van daaruit rijden de chauffeurs over de kleine Brusselse ring richting het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). De manifestanten vragen een dringende taxihervorming. Woensdag stelde Vervoort nog een nieuw voorontwerp voor, maar dat volstaat niet voor de chauffeurs.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Uber onderscheidt zich op verschillende manieren van een gewoon taxibedrijf. Zo werkt het bedrijf niet met officiële taxi’s. Wie zich registreert, kan chauffeur worden en andere passagiers vervoeren. In de huidige regelgeving worden Uber-chauffeurs aanzien als VVC-chauffeurs (verhuur van voertuigen met chauffeur), waardoor hun rechten niet dezelfde zijn als die van de normale taxichauffeur.

Al jaren woedt daardoor een strijd, waarbij zowel de gewone taxisector als Uber en haar chauffeurs pleiten voor een grondige hervorming. In maart en mei vorig jaar organiseerden de chauffeurs twee grote demonstraties. Toen verzekerde minister-president Vervoort dat hij snel werk ging maken van een taxidecreet. Maar dat is tot vandaag amper gebeurd. Uit protest trekken de Uber-chauffeurs nu van de Koning Albert II-laan naar het kabinet van Vervoort op de Regentlaan.

Nieuw voorstel

Het nieuwe voorontwerp van ordonnantie dat minister-president Vervoort woensdag presenteerde, creëert eenzelfde statuut voor de klassieke taxichauffeurs en de chauffeurs die vandaag vallen onder het systeem van limousinevervoer met chauffeurs. Onder dat laatste vallen de platformen Uber en Heetch. De taxiplatformen worden zo gereglementeerd en er komt een numerus clausus voor het aantal chauffeurs. Ook is er een voorstel om met minimumtarieven te werken.

Het Amerikaanse Uber ondersteunt het protest van haar chauffeurs door voor het allereerst in Europa de app tijdelijk te onderbreken. Tussen 8.30 en 11.30 uur kunnen klanten geen rit boeken. Er wordt verwacht dat de manifestatie rond de middag afgelopen zal zijn.