Hoog BMI wil niet zeggen dat je ongezond bent

Specialisten willen de manier waarop de BMI wordt berekend veranderen. Dit is het gevolg van de publicatie van een studie waaruit blijkt dat mensen met overgewicht langer leven.
door
Tom Kostermans
Leestijd 2 min.

De studie heeft aangetoond dat mensen met een BMI van 27 het minste kans hebben om te sterven. De gemiddelde body mass index bij mannen is 27, bij vrouwen 26,9. In het huidige systeem worden rugbyspelers en stevig gebouwde atleten als obees gecategoriseerd, terwijl ze perfect gezond zijn. Dit is een gevolg van het feit dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen het gewicht van spieren en vet.

Minste sterfgevallen

Het BMI-systeem vergelijk het gewicht met de lengte van een persoon. Een score van 18,5 of minder wordt als ‘ondergewicht' gecatalogeerd, 18,5 tot 25 als ‘normaal', meer dan 25 als ‘overgewicht', en mensen met een BMI hoger dan 30 worden als obees beschouwd.

De nieuwe studie van onderzoekers aan het universitair ziekenhuis van Kopenhagen toonde aan dat de norm, in vergelijking met de jaren 70, 3,3 punten hoger ligt. Het onderzoek begon zo'n dertig jaar geleden en elke nog levende deelnemer werd sindsdien opgevolgd tot en met november 2014. De resultaten toonden aan dat de gezondste BMI-score, waarbij er het minste sterfgevallen zijn, is verschoven van 23,7 naar 27.

Addertje onder het gras

“Als deze bevinden worden bevestigd in andere studies, dan moeten de verschillende categorieën herbekeken worden”, waarschuwen de auteurs in het medisch tijdschrift JAMA. Zij zeggen dat ze niet met zekerheid weten waarom die verschuiving heeft plaatsgevonden, maar de verbeterde medische hartzorgen zou een van de redenen zijn. Een andere verklaring is dat de omvang van het lichaam niet in verband gebracht mag worden met de gezondheid.

Vooral de hoeveelheid vet rond de vitale organen is doorslaggevender dan het totale lichaamsgewicht. Mensen die er langs de buitenkant mager uitzien, kunnen aan de binnenkant een hoog vetpercentage hebben.

Professor Naveed Sattar, die gespecialiseerd is in metabolische geneeskunde, vindt de bevindingen interessant, maar stelt dat ze geen invloed zullen hebben op de manier waarop we obese mensen behandelen. “De afgelopen jaren zijn er meer mensen met obesitas, maar door betaalbare medicatie en verbeterde medische zorgen, zien we minder sterfgevallen van mensen met diabetes type 2. Met andere woorden, zwaarlijvigheid is nog altijd een belangrijke doodsoorzaak. De studie doet ons vooral inzien dat we enorme medische vooruitgang boeken.”

Foto Pixabay