Hoogzwangere fitnessinstructeur onder vuur omdat ze 140 kilogram lift: "Gevaarlijk voor je baby"

De op sociale media populaire fitnessinstructrice Yanyah Milutinović is in een storm van kritiek beland omdat ze enkele weken voor haar bevalling verwoed blijft trainen. Volgens sommige volgers is deze manier van sport niet gezond voor de baby, maar Yanyah wuift dat weg. "Er zijn zoveel gezondheidsvoordelen", klinkt het.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Het oogt bijzonder indrukwekkend: een vrouw die met een hoogzwangere buik zomaar meer dan 140 kilogram naar boven duwt. Ook andere fitnessoefeningen zijn voor de acht maanden zwangere fitnessinstructeur Yanyah Milutinović geen probleem. Hoewel vele van haar 315.000 Instagram-volgers de loftrompet steken over Yanyahs sportieve prestaties, stellen andere zich er grote vragen bij. "Je brengt het leven van je baby in gevaar", "Dat kind krijgt een whiplash" en "Alles voor de aandacht", klinkt het onder meer. "Is dat legaal?", vraagt nog iemand zich af.

Maar Milutinović, die zich nog drie tot zes dagen per week in het zweet werkt, trekt zich niks aan van die kritiek. De 34-jarige vrouw met Servische en Montegrijnse roots heeft al een dochter van drie jaar oud, en ook tijdens die zwangerschap bleef ze gewoon sporten."Mensen op het internet denken dat ik train voor Instagram-bekendheid of voor ijdelheid" zegt ze in de New York Post. "Maar voor mij kan dat niet verder van de waarheid liggen."

Hoger IQ

In een Instagram-post als reactie op de haatberichten wijst ze op enkele onderzoeken die stellen dat sporten tijdens de zwangerschap goed is voor je kind. "Er zijn zoveel gezondheidsvoordelen voor de moeder en het opgroeiende kind", schrijft Milutinović. "Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die actief zijn tijdens de zwangerschap kinderen krijgen met een hoger IQ." Volgens de fitnessinstructeur staat haar gynaecoloog dan ook helemaal achter haar activiteiten en doet haar nieuwe baby, een jongetje, het erg goed. Verder beweert ze dat sporten helpt tegen misselijkheid en haar andere zwangerschapskwaaltjes. "Ik train niét tijdens mijn zwangerschap omdat ik gewicht wil verliezen of spieren wil opbouwen", verduidelijkt de blondine.

Naast de kritische reacties krijgt Milutinović ook veel steun. "Je bent al jaren zo'n inspiratie voor me", schrijft een volger. "Weet gewoon dat er meer van ons achter je staan dan dat luie, kennisloze clowns je willen aanvallen."