Hooikoorts en andere allergieën kunnen je depressief maken

Slecht nieuws voor mensen die lijden aan een allergie zoals hooikoorts. Een nieuwe studie beweert dat die je kwetsbaarder maakt voor psychische ziektes zoals depressie en angststoornissen.
door
suzanne.gielis
Leestijd 1 min.

Een groot onderzoek bij 200.000 mensen heeft voor het eerst een verband gevonden tussen drie veelvoorkomende allergische reacties (hooikoorts, astma en eczeem) en mentale ziekten.

Vermoed wordt dat de ontsteking die gepaard gaat met een reactie ook psychische ziektes uitlokt. Daarnaast kan de stress die een allergie met zich meebrengt, verklaren waarom mensen het mentaal moeilijker krijgen.

Preventieve aanpak

De wetenschappers van het Tri-Service General Hospital in Taiwan komen tot die conclusie nadat ze gegevens van de ziekteverzekering van 46.647 allergische mensen vergeleken met die van 139.941 'gezonde' mensen.

Blijkt dat van de 'gezonde' populatie op vijftien jaar tijd 6,7% een psychische ziekte ontwikkelt. Bij degenen die al een allergie hebben is dat 10,8%.

De resultaten van het onderzoek kunnen dokters helpen om het risico op psychische ziektes beter in te schatten. Het is aangeraden om de mentale gezondheid van mensen met een allergie beter in de gaten te houden. Preventief reageren kan psychische problemen op langere termijn voorkomen.