Houten sokkel neemt Brussels Beursplein in

Van 2 tot en met 5 november siert een houten sokkel het midden van het Brusselse Beursplein. Het bouwwerk is een verwijzing naar de documentaire 'Echangeur', die speelt op het Bâtard-filmfestival.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Toevallige passanten aan het Beursplein in Brussel zullen misschien schrikken, maar het centrum van de open ruimte is van dinsdag tot en met vrijdag ingenomen door een houten sokkel. Het bouwwerk is een exacte replica van het onderstel van het standbeeld van Leopold II, dat twee kilometer verder staat op de Brusselse Troonplaats. De constructie is neergepoot naar aanleiding van de vertoning van de documentaire 'Echangeur'.

"Het is een film over de hedendaagse representaties van kolonialisme", legt onderzoeker en filmmaker Rob Jacobs uit aan Metro. Hij trok samen met zijn collega Anne Reijniers naar Kinshasa om daar samen te werken met een groep van Congolese performance-kunstenaars. "We verweven beelden van koloniale monumenten met acties van jonge kunstenaars in de drukke binnenstad."

"Vragen oproepen bij versie van koloniale verleden"

Het duo gebruikt in de film een lege sokkel op een kruispunt in Kinshasa als beginpunt van de verschillende verhaallijnen. Dat prikkelde kunstenaar Quiten Van Essche om ter promotie van de documentaire een houten replica te maken het steunvlak van het standbeeld van Leopold II.

"Met de installatie en de film willen we vragen oproepen bij de triomfantelijke versie van ons koloniale verleden", verklaart Jacobs. "Dat onderdeel van de geschiedenis staat gebeiteld in de Belgische publieke ruimte in de vorm van gedenkmonumenten en standbeelden. Ze dragen bij tot het debat rond de representatie van kolonialisme en het voortbestaan van koloniale structuren en denkbeelden."

De sokkel zal nog tot en met vrijdag 5 november op het Beursplein staan. De film zal tijdens die periode elke avond vertoond worden in de Beursschouwburg. Info en tickets vind je op www.echangeur.be.