Idyllisch Thais eiland heeft sinister verleden

Tarutao, een van Thailands mooiste eilanden, draagt een duister verleden met zich mee. Het eiland was ooit de thuis van heel wat criminelen.
door
Bieke.Truyaert
Leestijd 1 min.

Het afgelegen eiland Tarutao is een waar paradijs. Het eiland maakt deel uit van het Ko Tarutao Marine National Park in de Andaman Zee. Het park bestaat uit 51 eilanden waarvan Tarutao het grootste is. Je vindt er eindeloze witte zandstranden en jungles vol wilde dieren.

Strafkolonie

Maar niets is wat het lijkt. Tarutao kon niet altijd met schoonheid geassocieerd worden. In de late jaren 30 besliste het Thaise Departement van Justitie er een strafkolonie te vestigen. De gevangenissen in Bangkok waren toen immers overbevolkt.

Omdat Tarutao zo afgelegen is, kon de plaats perfect als een gevangenis dienen. Criminelen konden er helemaal niet makkelijk ontsnappen. De zee omringde hen. De gevangenen leefden er met duizenden in smalle hutten in het woud.

Piraterij

Toen de Tweede Wereldoorlog aanbrak, kreeg het eiland geen voedsel en medische hulp meer van het Thaise vasteland. Om te kunnen overleven, startten de gevangenen en de bewakers met piraterij. Het eiland werd nog verlatener.

Nu nog zijn op het eiland sporen van zijn sinistere verleden te vinden. De gevangenissite aan de oostkust is er nu bereikbaar via een geplaveide straat. Een klein museum en een bezoekerscentrum werden erbij gebouwd. Verder bleef het eiland onaangetast.

[gallery type="slideshow" ids="739337,739339,739341,739344,739346,739347"]