Iedereen kan zijn geheugen drastisch vergroten

Volgens onderzoekers is het mogelijk om je geheugen drastisch te vergroten. Neurowetenschappers zijn erin geslaagd gewone mensen met een gemiddeld geheugen te trainen en zo hun herinneringsvermogen scherp te doen stijgen. 
door
Liza
Leestijd 1 min.

Uit scans leidden ze af dat geheugenkampioenen geen speciale anatomische kenmerken hebben, maar wel meer hersenverbindingen vertonen. Daarom hebben neurowetenschappers geprobeerd gewone mensen te trainen om even sterk te worden als de besten. Wat bleek, de leerlingen hadden na verloop van tijd gelijkaardige connectiviteitspatronen.

"Een goed geheugen is iets waarvoor je kan trainen," zegt hoofdonderzoeker Martin Dresler, van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. "Als je de juiste trainingsstrategieën gebruikt, kan je je geheugen behoorlijk doen toenemen, zelfs al heb je bij aanvang een slecht geheugen."

Geheugenpaleis

Eén van de technieken om beter te kunnen onthouden is de plaatstechniek, of het geheugenpaleis. De truc is om een denkbeeldige reis te maken door een plaats die je goed kent, zoals een huis. Daarbij ga je elke locatie gebruiken als een visuele geheugensteun om informatie op te slagen, zo stond in het wetenschappelijke tijdschrift Neuron.

Of de voordelen van de trainingen ook effect hebben in situaties waar je de strategieën niet bewust toepast is nog niet duidelijk. "Het valt nog af te wachten of mensen globale vooruitgang merken in het dagdagelijkse geheugen", zegt professor Michael Anderson van de universiteit van Cambridge.