Ierse vrouw geeft zeldzaam biljet terug voor het goede doel

Een anonieme Ierse vrouw heeft een zeldzaam biljet van vijf pond teruggegeven. Het biljet zou 50.000 pond (59.000 euro) waard zijn, maar de dame hoopt dat het geld gebruikt wordt om jongeren te helpen.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Sinds september heeft het Verenigd Koninkrijk nieuwe bankbiljetten van vijf pond. In december besloot de Schotse Tony Huggins-Haig Gallery daar iets leuk mee te doen. Om het kunst te promoten, sloeg de Schot de handen in elkaar met Graham Short, een expert in minuscule portretten.

Graham graveerde Jane Austen op vier biljetten. Vervolgens werden de briefjes opnieuw in de omloop gebracht in de vier landen van het Verenigd Koninkrijk: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De Welshe en Schotse versie werden in december al teruggevonden, de eerste in een café, de tweede tussen een kerstkaart.

Het Noord-Ierse biljet werd door een oudere Ierse vrouw terug gevonden. Ze heeft echter besloten om het terug te geven aan de kunstgalerij. "Op dit moment in mijn leven heb ik het niet nodig. Gebruik het alsjeblieft om jongeren te helpen", schreef ze in een bijgevoegde brief.

Volgens BBC News zal de galerij haar wens volbrengen en het bankbiljet veilen te voordele van Children In Need. Bovendien zal Short om extra geld in te zamelen voor het goede doel nog één extra biljet graveren.