IJsbeer kan al voor volgende eeuw uitgestorven zijn

Het einde van de ijsbeer is in zicht door de klimaatsverandering. De kans is namelijk bijzonder groot dat het roofdier binnen de tijdspanne van een mensenleven nagenoeg is verdwenen. Dat melden wetenschappers in Nature Climate Change, een tijdschrift over onderzoek naar de effecten van de klimaatverandering.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

Een ijsbeer kan maandenlang vasten, vooral in de zomer wanneer het pakijs smelt. Maar met de opwarming van de aarde, die in het woongebied van het roofdier, het Noordpoolgebied, twee keer zo snel gaat, duurt de periode zonder ijs steeds langer. Door het afnemende pakijs moeten de dieren langere tijd aan land doorbrengen en kunnen ze bijgevolg minder op zeehonden jagen. Omdat ze niet in staat zijn een andere voedselbron te vinden die zo rijk is als de zeehonden, wagen steeds meer hongerige beren zich al ver buiten hun territorium, in de buurt van bewoonde gebieden.

Jonge dieren in de problemen

Hun afnemende lichaamsgewicht ondermijnt hun kansen om de arctische winters zonder voedsel te overleven, aldus de wetenschappers. Vooral jonge dieren hebben minder vetreserves en overleven dit soort gedwongen vastenperiodes niet.

“Als de uitstoot van broeikasgassen in hetzelfde tempo doorgaat als vandaag, zal de daling van de voortplanting en de overleving het voortbestaan van de populatie tegen 2100 in gevaar brengen”, concluderen de onderzoekers.