IJslandse bevolking en president verzetten zich tegen loonsverhoging politici

IJslandse politici krijgen binnenkort een loonsverhoging van gemiddeld 44%. De bevolking is daar niet mee gediend en krijgt steun van de president van het land.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Door de loonsverhoging zullen IJslandse parlementsleden binnenkort meer dan 1,1 miljoen kronen (9.000 euro) per maand verdienen. Volgens Iceland Monitor werd die beslissing gemaakt om het loon gelijk te stellen met dat van een districtsrechter, zoals dat voor 2009 het geval was. De ministers en president krijgen ook een loonsverhoging.

President Gudni Johannesson zijn loon komt zo op bijna 3 miljoen kronen (24.000 euro), maar het staatshoofd zat er niet op te wachten.

"Ik heb hier niet om gevraagd. Ik was niets van deze loonsverhoging en ik heb ze niet nodig", verklaarde Johannesson aan Iceland Monitor. De 500.000 kronen die hij nu elke maand extra krijgt, zal hij aan een goed doel geven. "Ik verwacht dat het parlement deze beslissing trouwens zal terugdraaien", aldus de president.

Uit vanuit de bevolking komen er bakken van kritiek. De loonsverhoging van de president alleen al is meer het loon van een doorsnee IJslander. Een petitie tegen de loonsverhoging heeft al meer dan 5.000 handtekeningen verzameld. De kwestie speelt ook in de kaarten van anti-establishmentpartij Piratenpartij, die bij recent verkiezingen de derde grootste partij werd.