Illegaal geëxporteerd goud uit Congo verwerkt door bedrijf van Belg Alain Goetz

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op de internationale markt en bij grote Amerikaanse bedrijven circuleert mogelijk goud dat afkomstig is uit conflictgebieden in het oosten van Congo, en in Oeganda geraffineerd is via het bedrijvennetwerk van de Belg Alain Goetz. Dat meldt de Amerikaanse anticorruptie-ngo The Sentry in een recent rapport. "Een onderzoek door The Sentry doet vermoeden dat goud uit conflictgebieden in het oosten van de Democratische Republiek Congo internationale markten bereikt. Ook in de toeleveringsketen van grote Amerikaanse bedrijven komt het terecht. Het zit in producten die consumenten dagelijks gebruiken", zegt het rapport.

Op basis van verschillende documenten en interviews zegt The Sentry ongerust te zijn dat het bedrijvennetwerk van de Belgische magnaat Alain Goetz goud heeft gesmokkeld uit het oosten van Congo naar de African Gold Refinery (AGR) in Oeganda. Vervolgens zou het uitgevoerd zijn via een reeks bedrijven naar de VS en Europa, schrijft het rapport, dat vorige week verscheen.

Het rapport noemt als potentiële klanten bedrijven als Amazon, General Electric (GE) en Sony. De ngo The Sentry werd mee opgericht door acteur George Clooney.

bron: Belga