"Inschrijving in rijksregister net nodig voor politionele opvolging"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Wij streven er net naar dat alle teruggekeerde Syriëstrijders ingeschreven zijn in het rijksregister. Enkel zo kunnen we ze politioneel opvolgen", laat het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vandaag weten. De Zondag berichtte dat slechts een op de vijf teruggekeerde Syriëstrijders geschrapt werd uit het rijksregister. "Mensen die naar Syrië trekken worden wel geschrapt." De Zondag berichtte op basis van cijfers die Filip Dewinter (Vlaams Belang) had opgevraagd bij minister Jambon. Daaruit blijkt dat 21 van de 113 teruggekeerde mensen uit Syrië geschrapt werden uit het rijksregister. De Vlaams Belanger concludeerde daaruit dat 80 procent van de teruggekeerde Syriëstrijders een uitkering trokken.

Dewinter trekt echter foute conclusies en verwart de debatten, klinkt het op het kabinet Jambon. "Dat de teruggekeerde Syriëstrijders of Foreign Fighters ingeschreven zijn, betekent helemaal niet dat ze zomaar een uitkering krijgen. Bovendien haalt Dewinter twee verschillende debatten door elkaar. Het is correct dat we de inschrijving schrappen van mensen die in Syrië zitten. Maar degenen die terugkeren, willen we net allemaal ingeschreven zien", zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck.

Het is net de bedoeling dat alle bevoegde instanties, het coördinatieorgaan OCAD op kop, exact weten waar de teruggekeerde Syriëstrijders zich bevinden. "We kunnen deze mensen pas opvolgen als ze ingeschreven zijn. Net daarom streven we naar 100 procent", besluit de woordvoerder.

bron: Belga