Intuïtief eten in plaats van diëten? Zo werkt het

Meten is weten, zo geldt voor veel diëten. Volgens Tess van Beurden is dat echter klinkklare onzin. Laat de keukenweegschaal links liggen en focus op de signalen van je lichaam. «Intuïtief eten is gemakkelijk en goedkoop», aldus Tess. Dit moet zowat het eerste ‘dieet' zijn waar je spontaan zin in krijgt.
door
Mare
Leestijd 1 min.

«Intuïtief eten betekent eten wanneer je honger hebt. Dat is iets anders dan eten rond het middaguur omdat het ‘moet' of eten omdat je zin hebt», legt Tess uit. Voordat je achteloos dat derde gebakje op zondag naar binnenspeelt, kan het handig zijn om je af te vragen waarom je precies aan het eten bent. Heb je daadwerkelijk honger? Of verveel je je? Of misschien maken die koffiekoeken gewoon deel uit van je wekelijks ontbijt op zondag?

De hongerschaal

Foto Pexels

Als je het antwoord op die vragen niet meteen vindt, is het handig om je te baseren om de hongerschaal, die ontwikkeld werd door wetenschappers Evelyn Tribole en Elyse Resch. In hun boek ‘Intuitive eating' definiëren ze verschillende fases tussen oververzadigd en uitgehongerd. Het ideale moment om je aan een maaltijd of een snack te wagen is het moment dat je je de eerste hongersignalen krijgt van je lichaam. Eet dus niet omdat het nu eenmaal het lunchuur is en wacht evenmin totdat je compleet uitgehongerd bent. Dan loop je immers het risico om je te overeten en geraak je oververzadigd, met alle oncomfortabele gevolgen van dien.

«Wie 's ochtends geen honger heeft, hoeft helemaal niet te ontbijten», licht Tess toe. «Dat klinkt misschien verrassend, maar de neanderthalers kregen bij het opstaan ook niet gelijk een stukje vlees voorgeschoteld. Bovendien eten we met z'n allen veel te veel, zeker als je onze sedentaire levensstijl in acht neemt. Een ontbijt bevat al snel zo'n 300 tot 400 calorieën. Als je dit kan overslaan zonder prikkelbaar of hongerig te worden, kan dat heus geen kwaad. Bovendien gaat zo je energie niet verloren aan het verteren van eten en blijf je meer geconcentreerd.»

Zelfregulering

Foto Pexels

Zodra je effectief hongerig bent, zijn er ook een aantal stappen die je kan zetten zodat je de perfecte hoeveelheid voedsel binnenkrijgt. Zo begin je je maaltijd best met twee glazen water. Veel mensen verwarren honger en dorst, dus zo is dat probleem al van de baan. Leg op gezette tijden je bestek aan de kant en neem de tijd om rustig rond te kijken. Schakel ook sociale media en tv bij voorkeur uit, zodat je bewust kan genieten van je eten. Hoe vaak gebeurt het immers wel niet dat je voor tv semi-onbewust een volledige zak M&Ms naar binnen speelt? Tot slot is het ook heel belangrijk om op tijd te stoppen met eten. Probeer goed aan te voelen wanneer je voldoende gegeten hebt om de periode tot de volgende maaltijd te overbruggen.

De verboden vrucht

Foto Pexels

In het woord dieet zitten ook de woorden «die» en «eet». En dat is niet onbelangrijk in deze context. Intuïtief eten betekent ook dat je jezelf af en toe iets lekkers mag gunnen. Door alle vormen van suiker obsessief te schrappen uit je dieet, ga je er enkel harder naar verlangen. Kies in plaats daarvan bewust voor een handjevol zoetigheid waar je ten volle kan van genieten zonder schuldgevoel. Het klinkt ouderwets en knullig, maar het is wel de sleutel tot een gezond en evenwichtige levensstijl.

Mare Hotterbeekx

Sport jij met ons mee? Deel jouw foto's, vragen en tips voor Tess via Instagram onder #MetroFeelGood #FeelFanTesstic. Meer work-outvideo's, health tips en weetjes vind je hier