Inwoners Nederlands dorp leggen samen om huis voor vluchtelingen te kopen

Inwoners van het Nederlandse dorp Easterlittens, in Friesland, hebben samen een huis gekocht voor Syrische vluchtelingen. Het dorpje telde nog geen enkele asielzoeker en wil op die manier een steentje bijdragen in de vluchtelingencrisis. 
door
Armin
Leestijd 1 min.

Het idee ontstond tijdens een bootuitstapje. Zo'n veertig vrijwilligers richtten de vereniging 'Hûs fran de Wrald' (Huis van de Wereld) op om geld in te zamelen. Uiteindelijk werd zo'n 150.000 euro ingezameld, waarmee het huis gebouwd werd. Dat staat te lezen in Algemeen Dagblad.

De inwoners hadden wel enkele eisen voor wie er zijn intrek nam. Zo wilden ze enkel een gezin huisvesten. "We zagen het niet zo zitten dat er bijvoorbeeld vier alleenstaande mannen in zouden komen. Wat moeten die heel de dag in zo'n dorp als dit doen?", zegt één van de vrijwilligers.

Momenteel woont het Syrische koppel Tawfik en Wafaa Yasin er met hun vijf kinderen. Ze namen er vier weken geleden intrek en zijn heel blij met de woning. Het huis blijft wel eigendom van de vereniging en het gezin betaalt maandelijks huur zoals bij een normale huurovereenkomst.