Iraanse mannen dragen hoofddoek uit protest

Foto's van Iraanse mannen met een hoofddoek veroveren de sociale media onder de hashtag #meninhijab. Zo steken de mannen vrouwen die verplicht worden een hijab te dragen een hart onder de riem.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Vrouwen die geen hoofddoek dragen riskeren in Iran een gevangenisstraf van twee maanden of tientallen zweepslagen. Met de foto's willen de Iraniërs duidelijk maken dat ze daarmee niet akkoord gaan.

 

Het was de voormalig politiek verslaggever uit Teheran, Masih Alinejad, die de actie in gang zette. Ze woont zelf al enkele jaren in New York. In Iran werd ze bedreigd omdat ze kritische stukken schreef. Enkele jaren geleden riep ze Iraanse vrouwen op foto's zonder hoofddoek door te sturen, waarna zij ze plaatst op een Facebookpagina, My Stealthy Freedom.

Steeds vaker krijgt ze foto's van mannen met hoofddoek en ook op Instagram stromen de foto's binnen. Op sommige posts staan zelfs hele gezinnen, waarbij de meisjes zonder en jongens met hijab staan.

 

Dat doen de mannen niet zonder risico. Per jaar worden miljoenen Iraniërs op straat op de vingers getikt door de zedenpolitie omdat ze niet goed gekleed zouden zijn. Sommigen worden ook beboet of opgepakt.

Zo openlijk op de sociale media tegen de schenen van het regime schoppen, kan dus zware gevolgen hebben. “Iraanse jongeren weten dat ze hoe dan ook iedere dag risico's lopen. Op deze manier kunnen ze voor hun rechten opkomen en gehoord worden”, legt Alinejad uit aan NRC.

Foto Instagram

News

meer News

Spotlight

Twitter gaat zichtbaarheid van niet-betalende abonnees beperken

Twitter gaat de zichtbaarheid van niet-betalende abonnees beperken. Zij kunnen vanaf midden volgende maand niet meer worden aangeraden als interessant in Twitters ‘For You’-lijst, zo maakte eigenaar Elon Musk bekend in een reeks tweets. Die lijst wordt door Twitters algoritmes samengesteld uit tweets en Twitter-gebruikers die lijken op degene die een gebruiker al volgt en die populair zijn.

meer Spotlight