Irma zet verwoestende tocht verder

Om 15u Belgische tijd, dat is in de vroege ochtend aan de oostkust van de VS, heeft orkaan Irma de Amerikaanse staat Florida bereikt. Miljoenen mensen ontvluchtten hun huis.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Irma, die al minstens 24 doden maakte op de Caraïbische eilanden, ging aan land in Cudjoe Key. Dat is een van de Florida Keys, een eilandenarchipel voor de kust van Florida. De orkaan van categorie 4, de op een na hoogste categorie, bereikte windsnelheden tot 210 km/u. Bomen braken massaal doormidden en er werden golven van 4,5 meter verwacht.

Evacuatie

Nog voor de orkaan het vasteland bereikt had, waren al 1,35 miljoen gezinnen zonder stroom gevallen. Zo'n 72.000 mensen gingen schuilen in 390 opvangplaatsen. Aan 6,5 miljoen mensen werd gevraagd om hun huis te verlaten, al gaf niet iedereen daar gehoor aan. Wie nog niet weg is «staat er alleen voor tot het veilig is en we je kunnen bereiken», zei Brock Long, de directeur van het Federaal Bureau voor Rampenbestrijding.

Op de snelwegen naar het noorden stonden lange files van mensen die op zoek waren naar veiliger oorden. In bijna 65% van de tankstations in de staat was alle benzine op door de massale evacuatie. Amerikaanse media maken melding van drie doden door verkeersongevallen die te wijten zijn aan de hevige windstoten.

Bevalling

Terwijl de intensiteit van de storm toenam, is een vrouw in Miami bevallen van een dochtertje. De dokters slaagden er door de orkaan niet in om tot bij haar te geraken, maar hielpen haar tijdens de bevalling met advies via de telefoon. Moeder en dochter zijn intussen tot in het ziekenhuis geraakt.