Jambon en Geens boden woensdagnacht hun ontslag aan

Minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zouden gisteren hun ontslag aangeboden hebben bij de premier.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Justitieminister Koen Geens en zijn collega van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, hebben woensdagnacht hun ontslag aangeboden aan eerste minister Michel. De twee vonden dat de fouten van de ordediensten tijdens de opvolging van Ibrahim El Bakraoui van zo'n zwaarte waren dat een ontslag de enige gepaste reactie was. De premier heeft hun ontslag niet aanvaard.

"Als je alle feiten op een rijtje zet, kan je je grote vragen stellen bij een aantal dingen bij Justitie en de afwikkeling ervan en ook bij de politie", legde Jambon uit. "Ik vond het raadzaam om mijn politieke verantwoordelijkheid te nemen. De premier en de kern hebben mij uitdrukkelijk gevraagd om aan te blijven. In een oorlogssituatie kun je het terrein beter niet verlaten."

"Rangen sluiten"

Ook Geens gaf toe dat de diensten vermoedelijk niet foutloos hebben gehandeld. "Wellicht was er geen tijdige doorstroming van informatie vanuit Turkije en binnen België zelf", aldus de minister. De fouten zijn volgens hem in eerste instantie bij de gerechtelijke politie gemaakt.

Premier Michel weigerde het ontslag van twee van zijn ministers goed te keuren. Voor hem is het vooral belangrijk dat de regering de rangen sluit. Ook het kernkabinet gaf aan verder te willen gaan met de twee ministers. Minister van Werk en vice-minister Kris Peeters (CD&V) zei voor de start van het kernkabinet dat ministers Koen Geens en Jan Jambon goed werk leveren. Voor hem is een ontslag niet aan de orde.

Foto Belga / L. Dieffembacq