Jamie Oliver verklapt vier tips om voedselverspilling tegen te gaan

De cijfers liegen er niet om: meer dan een derde van ons voedsel gaat verloren. En hoewel we vaak beschuldigend naar de supermarkten wijzen, blijkt uit onderzoek van Whirlpool EMEA dat we thuis evenveel voeding verspillen. Omdat het zo belangrijk is om bewust met voeding om te gaan lanceerden Bauknecht en Jamie Oliver samen de campagne 'Fresh Thinking for Forgotten Food'. Zo helpen ze je alles uit je ingrediënten te halen. Een 'total waste ninja' worden - zoals Jamie zegt - is goed voor het milieu en je portemonnee. Bovendien is het heel eenvoudig, zeker met deze tips.
door
Janne
Leestijd 3 min.

Tip 1: deel je koelkast slim in

"Voedsel op de juiste manier bewaren is misschien niet het meest sexy onderwerp ter wereld, maar het is belangrijk voor duurzaamheid", weet Jamie Oliver. "Let er dus op dat je alleen voeding in de koelkast bewaart die er echt in moet en leg alles op de juiste plek." Aardappelen of zoete aardappelen, bijvoorbeeld, blijven goed op een donkere, droge plaats, zoals een voorraadkast. Tomaten houden dan weer van een beetje zon, dus leg ze gerust in een schaal bij het raam. Voor producten die wél in de koelkast moeten, is het belangrijk om de juiste plaats te kiezen. Warmte stijgt, ook in de koelkast. Bewaar vlees en vis dus altijd beneden, zuivelproducten in het midden, en smaakmakers (specerijen, saladedressings…) bovenaan.

Tip 2: kook meerdere porties

Of je nu een soep, stoofpot of pastasaus maakt… een grotere portie loont altijd. Door voeding te bewaren voor een andere dag, voorkom je voedselverspilling én een berg frustraties als je laat thuiskomt en geen zin of tijd meer hebt om te koken. Probeer je porties wel dun te verdelen, dat vriest gemakkelijker in én ontdooit ook sneller. Een ideale klus voor in het weekend, toch? "Je diepvriezer is je beste vriend in de strijd tegen voedselverspilling", aldus Oliver. "Meerdere porties koken is niet alleen een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan, het betekent ook dat je altijd een heerlijke zelfgemaakte maaltijd in huis hebt en dat je al je boodschappen benut!"

Tip 3: vries in

Geen betere oplossing denkbaar om voeding te bewaren en verspilling te vermijden… dan een diepvriezer. Zie het als een tijdcapsule voor verse voeding, die zowel de voedingsstoffen als de smaak vasthoudt. Ook fruit kan je gerust invriezen om er later een smoothie van te maken. Idem voor kruiden: knip in kleine stukjes, doe in een vorm voor ijsblokjes, giet er wat olie over en vries in. In feite zijn er amper limieten voor wat je kan invriezen. Nog wat kokosmelk over? Of zelfgemaakt curry? De diepvriezer in!

Tip 4: ga creatief aan de slag met restjes

Er ligt nog wel wat in je koelkast… maar je weet niet goed wat ermee doen? Experimenteer! Zo zijn restjes kip – overigens het vlees dat het meest verspild wordt – geweldig lekker in noedelgerechten, salades, stoofschotels, risotto's, soep, noem maar op. "Koken draait om plezier maken, dus wees creatief en speel met je restjes", vertelt de chef-kok. "Misschien ontdek je wel iets geweldigs!"