Je raadt nooit waarom we bang in het donker

Wie denkt dat alleen kinderen bang zijn in het donker, heeft het mis. Ook heel wat volwassenen vinden het eng om alleen, in een leeg huis, in bed te kruipen. Amerikaanse wetenschappers hebben uitgedoktert hoe dat komt.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Laat jij 's nachts altijd een lampje branden? Of vind je het eng om in je uppie door een donkere gang naar de wc te gaan? Dan ben jij niet de enige. Een enquête bij 2.000 Britten heeft aangetoond dat ruim 40% kampt met nyctophobia, zoals de angst officieel heet.

Leeuwen

Toch blijft het bizar dat zo veel mensen 's nachts een lichtje nodig hebben om door hun eigen huis te wandelen. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Minnesota heeft dat veel te maken met leeuwen.

De wetenschappers trokken naar Tanzania om daar het jachtgedrag van de dieren te bestuderen. Ze ontdekten dat leeuwen vooral 's nachts mensen aanvallen. De incidenten vielen het meeste voor tijdens donkere nachten, als er veel wolken zijn of als de maan pas laat op de avond verschijnt.

Instinct

Uiteraard hebben mensen ondertussen geen schrik meer om aangevallen te worden door een wild roofdier. Maar die diepgewortelde angstreflexen beïnvloeden nog steeds onze emoties en gedrag, besluiten de onderzoekers.