Jeff Bezos stapt officieel op als CEO van Amazon

Jeff Bezos heeft officieel zijn rol als CEO van Amazon neergelegd. Hij richtte het technologiebedrijf 27 jaar geleden op in zijn garage in Bellevue, in het Amerikaanse Washington. Hij had de stap al aangekondigd in februari. Zijn opvolger is Andy Jassy.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Bezos richtte Amazon op 5 juli 1994 op als een onlinemarktplaats voor boeken. Dat breidde hij doorheen de jaren uit om zowat alles te verkopen. Hij vormde Amazon om tot een multinationaal technologiebedrijf, dat zich focust op e-commerce, cloudcomputing, streaming en kunstmatige intelligentie. Het bedrijf is een van de grote vijf in de Amerikaanse informatietechnologiesector, naast Google, Apple, Microsoft en Facebook.

Filantropie

Bezos had in februari aangekondigd dat hij als CEO zou stoppen. Hij kondigde ook aan dat Jassy, die Amazon Web Services leidde, zijn opvolger zou zijn. Bezos zei dat hij meer tijd wou doorbrengen met zijn andere projecten, zoals de Washington Post, ruimtebedrijf Blue Origin en filantropie. Samen met zijn broer Mark vertrekt hij op 20 juli op ruimtereis met een ruimteschip dat Blue Origin ontwierp.

Rijkste mens ter wereld

Amazon maakte van Bezos de rijkste mens ter wereld. Volgens het magazine Forbes is hij bijna 202 miljard dollar waard. Hoewel hij de topfunctie bij Amazon achter zich laat, zal hij nog steeds een grote invloed hebben. Hij is de grootste aandeelhouder, voorzitter van de raad van bestuur en ook mentor van Jassy.

Kritiek

Amazon krijgt ook veel kritiek van politici en regulatoren, vanwege praktijken zoals technologische observatie, een hypercompetitieve en veeleisende werkcultuur, belastingsontduiking en anticoncurrentieel gedrag.