Jeugdraad veegt voorstel verplichte pre-testing van tafel

De Vlaamse Jeugdraad en de jeugdsector gaan niet akkoord met het voorstel van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voor verplichte pre-testing op zomerkampen en jeugdactiviteiten. «Dit is onmogelijk en onwenselijk», aldus de Ambrassade, de ondersteuner van het jeugdwerk in Vlaanderen.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Vandenbroucke deed zondag een oproep aan jeugdbewegingen om alle kinderen te laten testen voor ze op kamp vertrekken. Zo zouden jeugdorganisaties kunnen vermijden dat een kamp al na enkele dagen moet afgebroken worden door besmettingen.

Onmogelijk

De jeugdsector benadrukt dat de protocollen en het zomerplan van De Ambrassade uitvoerig en tot in detail werden uitgewerkt met experten, virologen, Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en de voltallige jeugdsector, op maat van de vele activiteiten deze zomervakantie. Die plannen nu nog aanpassen is niet nodig en organisatorisch ook onmogelijk, klinkt het.

De afgelopen maanden onderzocht De Ambrassade of en hoe pre-testing een rol zou kunnen spelen bij jeugdactiviteiten. De conclusie was duidelijk: het beperkte voordeel van pre-testing weegt niet op tegen de vele nadelen die eraan vasthangen.

Geen garantie

Zo brengt preventieve testing de laagdrempeligheid van het jeugdwerk in het gedrang, net nu zo veel kinderen en jongeren nood hebben aan ademruimte en ontspanning, klinkt het. Daarnaast geven de testen geen garantie op een correct resultaat. «Verplichte pre-testing is niet de heilige graal van een geslaagde coronavrije jeugdwerkzomer», aldus de Ambrassade.

De jeugdsector benadrukt bovendien dat bij de grootste jeugdorganisaties slechts bij 2 à 3% van de activiteiten één of meer besmettingen werden vastgesteld.