J.K. Rowling kreeg honderden bedreigingen na controversiële uitspraken over transgender personen

Sinds haar controversiële uitspraken over transgender personen, is J.K. Rowling honderden keren bedreigd. De schrijfster van de boeken van Harry Potter vertelde op Twitter dat het ging om activisten die haar wilden «slaan, verkrachten, vermoorden en bombarderen».

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie online
Leestijd 1 min.

Rowling kwam eind 2019 onder vuur te liggen toen ze op sociale media een artikel bekritiseerde waarin de omschrijving ‘mensen die menstrueren’ voorkwam. Ze grapte dat daar toch een woord voor was, doelend op vrouwen. Critici namen haar dat kwalijk omdat ook transgender mannen kunnen menstrueren.

Blogpost

Vanwege de vele boze reacties op haar opmerking schreef ze een blogpost waarin ze aangaf dat ze tegen het «uitwissen» van biologische seksebepaling is. Dat kwam haar op veel kritiek te staan, ook van enkele bekende Harry Potter-acteurs.

Maandag deelde Rowling een tweet van iemand die haar «een hele mooie bom in je brievenbus» wenste. Daarna liet ze weten dat dat een van de honderden bedreigingen is die ze heeft ontvangen van transactivisten, waar ze schamper aan toevoegde: «dus nu realiseer ik me dat deze beweging absoluut niet riskant voor vrouwen is.»