Johnson & Johnson stelt Europese levering coronavaccins proactief uit na bloedklonters in VS

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson zal de leveringen van zijn coronavaccin aan Europese landen proactief uitstellen. Dat laat het bedrijf dinsdag weten in een persbericht. Het uitstel komt er nadat de Verenigde Staten besloten om de toediening van het vaccin met onmiddellijke ingang stop te zetten nadat zes gevallen van bloedklonters werden gemeld.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

"De veiligheid en het welzijn van de mensen die onze producten gebruiken, is onze voornaamste prioriteit", schrijft Johnson & Johnson. Daarom beslist het bedrijf om de leveringen naar Europa proactief uit te stellen. "We hebben nauw samengewerkt met medische experten en de gezondheidsinstanties en we zijn er een groot voorstander van dat deze informatie openlijk wordt meegedeeld aan gezondheidswerkers en het publiek."

De Verenigde Staten kondigden eerder op dinsdag aan dat ze de vaccinatiecampagne met Johnson & Johnson met onmiddellijke ingang zouden opschorten. Dit omdat er zes meldingen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) werden vastgesteld.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA had vrijdag al meegedeeld een onderzoek te hebben ingesteld.

Invloed op vaccinatiecampagne?

De uitgestelde levering van het Johnson & Johnson-vaccin aan Europa heeft op korte termijn geen invloed op de vaccinatiecampagne in ons land, zegt Gudrun Briat, woordvoerster van de taskforce vaccinatie. "Er werden de komende twee weken geen leveringen van het JJ-vaccin verwacht. Tenzij de hele vaccinatie met Johnson Johnson wordt stopgezet, bestaat een goede kans dat we deze vertraging niet zullen merken", klinkt het dinsdag.

De eerste 36.000 vaccins van Johnson & Johnson werden gisteren/maandag aan ons land geleverd. In de week van 26 april volgen er nog 62.400 vaccins van het Amerikaanse farmabedrijf. "Buiten die geplande leveringen hadden we van Johnson & Johnson nog geen aantallen doorgekregen", klinkt het bij Gudrun Briat.

Volgens de planning worden volgende week de eerste prikken gezet met het vaccin van Johnson Johnson. Die vaccinatie gaat op dit moment nog door, al volgt de taskforce het nieuws op de voet. Ook op Europees niveau wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden, aldus Briat.