Johnson & Johnson vraagt om vaccin voorlopig niet toe te dienen

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson vraagt om zijn coronavaccin niet toe te dienen in afwachting van een oordeel van het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA. Dat meldt het EMA woensdag in een persbericht. Het EMA zegt volgende week met een advies te zullen komen.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

De beslissing komt er nadat J&J had besloten om proactief de leveringen naar Europa uit te stellen nadat zes gevallen van bloedklonters en een laag aantal bloedplaatjes in de Verenigde Staten aan het licht waren gekomen.

Het EMA benadrukt wel dat het van oordeel is dat de voordelen van het vaccin zwaarder doorwegen dan de bijwerkingen.

Onderzoek loopt

Het Europees Geneesmiddelenagentschap kondigde vorige week reeds aan een onderzoek te hebben geopend naar een potentiële link tussen het vaccin van J&J en gevallen van cerebrale veneuze trombose (CVT) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Het vaccin van J&J kreeg op 11 maart groen licht van het EMA, maar werd tot op heden nog niet toegediend in Europa. De eerste leveringen aan Europese landen vonden deze week plaats. In ons land werden de eerste 36.000 vaccins maandag geleverd. Bedoeling was om volgende week de eerste prikken toe te dienen.