Joke Schauvliege overnacht in mini-huisje

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Wonen Joke Schauvliege brengt in Gent van donderdag op vrijdag de nacht door in een 'tiny house', een mobiel minihuis, samen met CD&V-parlementsleden Cindy Franssen en Valerie Taeldeman. De Vlaamse regering legt de laatste hand aan een aanpassing van de regelgeving rond verkaveling. Die maakt het mogelijk om oude woningen eenvoudiger te vervangen door een of meerdere minihuisjes, of er eentje in de tuin te installeren. "Elke dag nemen we 6 hectare open ruimte in met bouwgrond, dat is op termijn niet houdbaar. We moeten mensen die dat willen, de mogelijkheid geven om tijdelijk voor dit soort huisjes te kiezen", zegt de minister. "En ja, het is wel klein maar dit huisje is slim ingericht waardoor het niet zo aanvoelt. Ik zou er vandaag niet permanent intrekken. Maar in een bepaalde levensfase - als je nog geen kinderen hebt bijvoorbeeld - kan ik het me perfect inbeelden."

"Door de hoge vastgoedprijzen en huurprijzen is er echt vraag naar alternatieven. Een 'tiny house' kan een oplossing bieden en als nieuwe aanvullende woonvorm beschouwd worden", zegt Taeldeman. "Het is ook erg duurzaam, een factor die tot op vandaag te weinig belicht wordt. In deze huisjes worden geen hormoonverstorende stoffen gebruikt, maar duurzame en bio-ecologische materialen."

Arno Geunes, die met zijn bedrijfje minihuisjes bouwt, kan de vraag niet bijhouden. "Ik heb meer dan 200 ongelezen mails, de interesse is de laatste jaren enorm toegenomen", klinkt het. Een tiny house kan je al vanaf 30 à 35.000 euro aanschaffen. Toch zijn er nog wettelijke horden te nemen om de mini-huisjes volledig te laten inburgeren. De Vlaamse wooncode moet nog worden aangepast, bijvoorbeeld omdat die een minimumoppervlakte eist, die een minihuis niet biedt. De regel kwam er destijds om huisjesmelkers te ontmoedigen maar zorgt voor problemen als eigenaars een minihuis willen verhuren.

bron: Belga

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight